Genel  öneriler, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, mide yakınmaları, gut hastalığı, ishal, kabızlık için öneriler ...

 

Genel öneriler

  • Yemekleri yavaş yavaş yiyiniz.  /  Öğün atlamayınız.  /  Atıştırmalardan vazgeçiniz.

  • Şeker ve şekerin girdiği bütün gıdaları sınırlı tüketiniz.  /  Pasta, börek, kek ve çikolatayı sınırlı tüketiniz.    

  • İşlenmiş gıdalardan uzak durunuz.  /  İçeriği bilinmeyen hazır gıdalardan uzak durunuz.

  • Günde 2-3 litre sıvı alınız.  /  Hergün sebze ve meyve tüketiniz.  /  Meyveleri kabuklu yiyiniz. 

  • Pişirme yöntemi olarak ızgara ve haşlamayı tercih ediniz. 

  • Yemeğinizi tabağınıza alarak yiyiniz.  /  Açık büfelerden kaçınınız.  /  Aşırı tuz kullanmayınız.

  • Alkolü ve meşrubatları sınırlı tüketiniz.

       Stresin en iyi ilaçlarının egzersiz, yürüyüş ve kaliteli uyku  olduğunu, yeme - içme olmadığını unutmayınız!

Şeker hastaları için kaçınılması önerilen yiyecekler ve içecekler 

  • Bal, reçel, pekmez, marmelat, şeker, şekerli tatlılar, hamur işleri, börek, pasta, kek, kurabiye, çikolata

  • Fazla kalori içeren kuruyemişler  /  Kızartmalar, soslar, kremalar  /  Alkollü içkiler, meşrubatlar

 

Kolestrol, trigliserid yüksekliği olan kişiler için kaçınılması önerilen yiyecekler 

  • Açma, poğaça, fazla yağ ve şeker içeren unlu yiyecekler  /  Fazla miktarda kuruyemiş ve çikolata

  • Tam yağlı süt, konsantre süt, kaymak  /  İşkembe, paça çorbası  /  İç yağı, kuyruk yağı, margarinler

  • Kremalı pastalar, hazır pastalar, bisküviler, hazır pudingler  /  Hazır salata sosları, mayonez

  • Uygun olmayan yağda kızartılmış patates, sebze, cips   /  Sakatatlar  /   Kümes hayvanları derisi

  • Balık yumurtası, kızartılmış balıklar, karides, kalamar                         

Mide yakınmaları ve reflüsü olan kişiler için öneriler 

  • Yemeklerinizi az az ve sık sık olacak şekilde tüketiniz.  /  Yavaş yiyiniz, iyi çiğneyiniz.

  • Sıvıları öğün aralarında alınız.  /  Yemeklerden hemen sonra uzanıp yatmayınız.  /  Sakız çiğnemeyiniz.

  • Karında basıncı arttıran sıkı kemer veya iç çamaşırı kullanmayınız.  /  Alkol tüketiminiz varsa sınırlayınız. 

  • Kızartma yöntemi ile pişirilmiş besinleri, sakatatları, pastırmayı, sucuğu sınırlı tüketiniz. 

  • Soğanı, sarımsağı, acılı baharatları sınırlı tüketiniz.  /  Kahveyi, karbonatlı içecekleri sınırlı tüketiniz.

 

Gut hastaları için kaçınılması önerilen yiyecekler ve içecekler 

  • Tam yağlı peynirler  /  Et suyu içeren besinler  /  Kuruyemiş, kızarmış patates  /   Esmer ekmekler 

  • Karaciğer, beyin, pastırma, salam, sosis, sucuk, sardalya, işkembe, sakatatlar  /  Alkol, tam süt

Gut hastalarının kurufasulye, mercimek, nohut, bulgur, bakla, kuşkonmaz, bezelye, karnıbahar, ıspanak ve et, balık, tavuk, hindi  gibi besinleri sınırlı tüketmeleri önerilir.

İshal olan kişiler için öneriler

  • Sıvı alımını arttırınız.  /  Yemeklerinizi azar azar, sık sık yiyiniz.  /  Şekerli besinleri yemekten kaçınınız.    

  • Yağlı gıdalardan kaçınınız.  /  Kızartılmış besinler yemeyiniz.  /  Konserve tüketiminden kaçınınız.

  • Haşlanmış patates, pirinç lapa, kızarmış ekmek, yağsız yoğurt, yağsız beyaz peynir yiyebilirsiniz.

  • Izgara veya haşlama et yiyebilirsiniz.

  • Meyvelerden özellikle elma, şeftali (kabuğu soyulmuş) ve muzu tercih ediniz.

 

Kabızlığı olan kişiler için öneriler

  • Az az, sık sık yemek yiyiniz.  /  Sabah 1-2 bardak ılık su içiniz.  /  Kayısı, erik tüketebilirsiniz.

  • Her öğün sebze, meyve yiyiniz.  /  Kabuklu meyveleri soymadan yiyiniz.  /  Kepekli gıdalar tüketiniz.  

 

Beslenme için doktorunuzun - diyetisyeninizin size özel önerilerine uyunuz.

Bu yazıda sadece kısa genel öneriler yer almaktadır.                                                                

Özel Medlab Laboratuvarı ve Görüntüleme Müessesesi

İran Caddesi  13/10-11-12-13 

Kavaklıdere  06680  Çankaya 

Ankara  

Tel: 0 312 4671954 / 4675685 

Faks: 0 312 467 19 25

  • Instagram Social Icon

MedlabAnkara